Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een AC?

Een audiologisch centrum (AC) is een medisch specialistische zorginstelling die zich richt op de diagnostiek, behandeling en begeleiding van kinderen en volwassenen met gehoorproblemen, tinnitus of spraak- en taalmoeilijkheden. Het AC onderzoekt wat er aan de hand is, welke gevolgen dit heeft en welke vervolgstappen nodig zijn.

Hero afbeelding homepage

Onze leden

De AC's zijn onze leden: alle audiologische centra in Nederland zijn lid van de FENAC. Dit geldt zowel voor de zeven audiologische centra in academische ziekenhuizen (de academische AC’s), als voor de perifere audiologische centra. Deze zijn onderdeel van zes grote aanbieders, die naast audiologie vaak ook zorg en/of onderwijs bieden, bijvoorbeeld in een gehandicaptenzorginstelling of een revalidatiecentrum. De meeste audiologische centra hebben meerdere locaties, zodat een AC voor iedereen bereikbaar is. Samen helpen ze jaarlijks duizenden mensen.

overleg in audiologisch centrum

Multidisciplinaire zorg

Een audiologisch centrum werkt met een multidisciplinair team van specialisten. Samen zorgen zij voor een brede en gedegen aanpak. Dit team bestaat minimaal uit een:

  • Klinisch fysicus – audioloog (KFA): specialist in gehooronderzoek en technische audiologische zorg.
  • Psycholoog of orthopedagoog: richt zich op de cognitieve, sociaal-emotionele en gedragsmatige impact van gehoor- en taalproblemen.
  • Logopedist: ondersteunt cliënten bij spraak- en taalontwikkeling.
  • Klinisch linguïst: gespecialiseerd in taalverwerking en diagnostiek.
  • Maatschappelijk werker: helpt cliënten en hun omgeving bij de sociale en emotionele gevolgen van gehoor- en taalproblemen.
  • Audiologisch onderzoeker: voert gespecialiseerde gehooronderzoeken uit en ondersteunt de diagnostiek.

Deze professionals werken nauw samen en stemmen de zorg af op de specifieke behoeften van elke cliënt. Multidisciplinair overleg (MDO) is een vast onderdeel van de werkwijze binnen een AC.

Onderzoeker AC doet test met kind met blokjes

Onderzoek en behandeling

Een audiologisch centrum biedt diagnostiek en advies voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt bij een AC terecht voor:

Naast diagnostiek en behandeling biedt een AC ook advies over hulpmiddelen, revalidatie en het omgaan met gehoor- en taalproblemen in het dagelijks leven. Indien nodig verwijst het AC door naar andere specialisten of instanties.

Toegang tot een audiologisch centrum

De AC's in Nederland zijn onder te verdelen in twee categorieën:

  • Academische audiologische centra, die verbonden zijn aan universitaire ziekenhuizen. Hier vindt naast zorg ook wetenschappelijk onderzoek, opleiding en specialistische diagnostiek plaats. Multidisciplinaire teams voor cochleaire implantatie (CI) zijn hier een voorbeeld van.
  • Perifere audiologische centra, die vaak onderdeel zijn van een bredere zorginstelling, zoals een revalidatiecentrum of een organisatie voor zintuiglijke beperkingen.

Voor onderzoek en begeleiding in een audiologisch centrum is een verwijzing nodig van een arts, zoals een huisarts, kinderarts of KNO-arts. In sommige gevallen kunnen ook audiciens een doorverwijzing regelen. De kosten van een bezoek aan een AC worden doorgaans vergoed door de zorgverzekeraar.