Overslaan en naar de inhoud gaan

Tinnitus

Een piep, een ruis of ander geluid horen, dat anderen niet horen. Mensen met tinnitus kunnen daardoor last hebben van concentratieproblemen, slaapproblemen en verhoogde stress. Ook hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) komt regelmatig voor in combinatie met tinnitus. Voor veel mensen verdwijnt tinnitus naar de achtergrond naarmate ze eraan wennen. Wanneer dit niet vanzelf gebeurt, kan begeleiding helpen om de impact te verminderen.

Hero afbeelding homepage

Tinnitus - wat is het?

Tinnitus is het waarnemen van geluiden zoals een piep, ruis of bromtoon, zonder externe geluidsbron. Dit fenomeen ontstaat in het gehoorsysteem en de hersenen, en kan tijdelijk of blijvend zijn. Ongeveer één op de vijf volwassenen ervaart tinnitus, maar de ernst verschilt per persoon. Sommigen ervaren het af en toe, terwijl het voor anderen een voortdurende belasting vormt.

Gehooronderzoek bij vrouw met koptelefoon op

Waarvoor kun je bij het AC terecht?

Een audiologisch centrum biedt een gestructureerde en multidisciplinaire aanpak om tinnitus beheersbaar te maken. Echte genezing van tinnitus bestaat nog niet. Gespecialiseerde teams in het audiologisch centrum kunnen wel helpen om de klachten zo af te laten nemen dat de tinnitus geen beperking meer oplevert. Ze maken hierbij gebruik van verschillende wetenschappelijk bewezen mogelijkheden.  In de meeste gevallen lukt het om de tinnitusklachten onder controle te krijgen en de last behoorlijk te verminderen. Hoeveel vermindering er mogelijk is, hangt van veel factoren af en is vaak lastig vooraf te voorspellen. 

Wat doet het AC?

Het audiologisch centrum richt zich op het verminderen van de hinder die tinnitus veroorzaakt, door middel van een combinatie van onderzoek en begeleiding. Dit kan bestaan uit:

  • gehooronderzoek: testen of tinnitus gepaard gaat met gehoorverlies en hoe geluiden worden verwerkt;
  • psycho-educatie en voorlichting: uitleg over de mechanismen achter tinnitus en hoe het brein geluid verwerkt;
  • audiologische revalidatie: optimaliseren van het gehoor en het aanleren van strategieën om met tinnitus om te gaan;
  • cognitieve en emotionele begeleiding: omgaan met de psychische belasting die tinnitus kan veroorzaken, zoals stress en slaapproblemen;
  • advies over hulpmiddelen zoals hoortoestellen met tinnitusmaskeerfunctie of andere vormen van geluidsverrijking.

Voor een afspraak bij het audiologisch centrum is een verwijzing van een huisarts, KNO-arts of een andere medisch specialist nodig. Kijk hier voor een audiologisch centrum in de buurt.

Vrouw krijgt tinnitustherapie op yogamat

Waar kun je ook terecht en waarvoor?

Naast behandeling binnen het audiologisch centrum kunnen andere zorgverleners een rol spelen bij tinnitusklachten:

  • KNO-arts: kan medische oorzaken van tinnitus uitsluiten of behandelen.
  • Orofaciaal fysiotherapeut: kan helpen bij klachten die gerelateerd zijn aan spanning in de kaak-, nek- of halsspieren.
  • Slaapexperts of huisarts: kunnen ondersteuning bieden bij slaapproblemen die door tinnitus worden veroorzaakt.

Meer informatie

Binnen de FENAC heeft de interdisciplinaire kennisgroep (IKG) Tinnitus een belangrijke  rol in kennisuitwisseling en -ontwikkeling over tinnitus (oorsuizen) en hyperaccusis (overgevoeligheid voor geluid). Alle producten voor leden en van het IKG zijn te vinden in de kennisbank.

Wil je meer weten over tinnitus en hoe je ermee om kunt gaan? Kijk dan op de websites van de audiologische centra en op: