Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze kernactiviteiten

De FENAC is er om de audiologische centra in heel Nederland zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarom delen en verspreiden we kennis, faciliteren we netwerken, zijn we actief in de lobby en zorgen we voor borging van kwaliteit. Het delen van kennis, feiten, cijfers en praktijkervaringen met onze leden en samenwerkingspartners, vergroot de kwaliteit van hun organisaties en het maakt de sector sterker.

Hero afbeelding homepage
Zaal met mensen en presentatie op een scherm tijdens een ledenbijeenkomst

Kennis - leren met en van elkaar

Naast het dlen van kennis, bieden we ook de opleiding tot audiologieassistent en andere bij- en nascholing aan. Daarnaast ‘vertalen’ we wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk. Dat doen we via het vaktijdschrift Van Horen Zeggen dat we samen met onze samenwerkingspartner Siméa uitgeven. Dit online tijdschrift is voor iedereen toegankelijk en het is een betrouwbare bron van kennis over taalontwikkelingsstoornissen en doof- en slechthorendheid. Er komen proefschriften aan bod, nieuwe onderzoeken, interviews en interessante artikelen uit binnen- en buitenlandse tijdschriften.

Verder heeft de FENAC een keurmerk ontwikkeld om de kwaliteit van de AC’s te waarborgen. Onze leden worden hier iedere vijf jaar op getoetst. Bovendien is dit keurmerk voorwaarde om lid te kunnen worden van de FENAC. Ook monitoren we de patiëntervaringen in de sector. Zowel het keurmerk als de patiëntervaringen helpen om de kwaliteit van de AC’s te borgen en door te ontwikkelen.

Tot slot helpen we onze leden om hun gegevens goed bij te houden. Speciaal daarvoor hebben we het Open AC ontwikkeld, een elektronisch patiëntendossier specifiek voor audiologische centra. Uiteraard onderhouden en updaten we dit systeem ook voor onze leden. 

Netwerk - voor inspiratie en uitwisseling

Het faciliteren en opzetten van netwerken is ook een belangrijke rol voor de FENAC. We doen dit door ontmoetingen te organiseren met leden, tussen leden, hun medewerkers en met samenwerkingspartners. 

Een belangrijk onderdeel is inspiratie en uitwisseling, zoals het uitwisselen van ‘best-practices’ op inhoud: ketensamenwerking, meertaligheid, TOS-diagnostiek, gehoor en arbeid. Maar ook op het gebied van bedrijfsvoering in een audiologisch centrum vindt uitwisseling plaats, zoals het projectmatig werken aan planmethodieken, het verkleinen van registratielast of het efficiënter organiseren van het behandelplan.

visual 'hoe werkt FENAC'

Lobby en belangenbehartiging

Belangenbehartiging gaat verder dan goede lobby. De FENAC vindt het belangrijk dat de belangenbehartiging zorginhoudelijk gedreven is, op basis van de hulpvraag van de cliënten van de audiologische centra. Zolang die hulpvraag centraal staat, is onze belangenbehartiging en lobby betekenisvol voor de cliënt, zorgprofessional, financier en het audiologisch centrum. Daarom blijven wij onderstrepen dat audiologische zorg ertoe doet en wat er nodig is om ook in de toekomst passende zorg te garanderen.

Er gaat de komende jaren veel veranderen, want er zijn steeds meer mensen met gehoorverlies of spraak- taalstoornissen. Ondertussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe en zal de financiering van de overheid niet meegroeien met de zorgvraag. Alle AC's en hun samenwerkingspartners krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Daarom wil de FENAC hierop tijdig anticiperen, zodat onze leden goed voorbereid zijn. Het uitgangspunt tijdens alle veranderprocessen blijft echter dat de cliënten van de AC’s hun ontwikkelkansen optimaal kunnen benutten en dat ze zo veel mogelijk kunnen deelnemen aan het gewone leven. 

Kwaliteit - continu verbeteren en borgen

De leden van de FENAC staan voor de kwaliteit van hun zorg- en dienstverlening. Zowel onderling als naar buiten toe zijn ze hier dan ook volstrekt helder over. Via de FENAC komen de verschillende AC’s makkelijk met elkaar in contact en samen doorlopen ze continu hun leer- en verbetercyclus. Ook delen ze gegevens over de kwaliteit van hun dienst- en zorgverlening met elkaar, net als ervaringen en verbeteracties, en gaan ze met elkaar in gesprek over best practices.  

FENAC-keurmerk
We hebben een aantal criteria geformuleerd om de kwaliteit te borgen van de zorg en van het unieke, multidisciplinaire karakter van FENAC audiologische centra, dat meerwaarde biedt binnen het zorglandschap. Audiologische centra die voldoen aan deze criteria ontvangen het FENAC-keurmerk. Naast een check of ze voldoen aan de generieke normenkaders (ISO, HKZ) en de normen van de hoofdbehandelaar, zijn er een aantal AC-specifieke criteria opgenomen. 

Meten van cliëntervaringen (PEM)
De leden van de FENAC vinden het belangrijk dat cliëntervaringen op betrouwbare wijze worden gemeten. Daarom maken onze leden gebruik van de Patiëntervaringsmonitor (PEM) als instrument om cliëntervaringen te meten. Dit is een gevalideerde vragenlijst, die ook door veel ziekenhuizen wordt gebruikt en samen met patiënten is opgesteld. 

De PEM gebruikt vragenlijsten van het Picker Instituut, die ontwikkeld zijn op basis van de acht principes van persoonsgerichte zorg. De vragen gaan over thema’s die belangrijk zijn voor patiënten, zoals de wachttijd, kennis van de medewerker, het vertrouwen in de medewerker en of de informatie duidelijk en begrijpelijk is. Omdat alle Audiologische Centra dezelfde vragenlijst gebruiken, kunnen we de ervaringen van patiënten goed onderling vergelijken. Zo kunnen we van elkaar leren. 

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Expoints verstuurt de uitnodigingen per e-mail. Hierin staat een link naar de digitale vragenlijst. Deelname is geheel vrijwillig en de antwoorden worden anoniem verwerkt. Patiënten krijgen maximaal één keer per jaar een uitnodiging. Indien gewenst kunnen ze zich afmelden voor verdere deelname aan de PEM. Om de resultaten in te zien, te analyseren en te benchmarken, maakt de FENAC gebruikt van het dashboard van Expoints.