Gehoorverlies - wat zijn de gevolgen?
Gehoorverlies kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Het gehoorverlies kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld bij een verkoudheid, maar ook blijvend.
Sommige kinderen hebben al vanaf hun geboorte gehoorverlies. Dit komt bij ongeveer 1 op de 1000 baby’s voor. Omdat alle pasgeboren baby’s een gehoorscreening krijgen, wordt dit gelukkig vaak al vroeg ontdekt. De gehoorscreening wordt herhaald rond de leeftijd van vijf jaar op het consultatiebureau. Afhankelijk van de aard en mate van het gehoorverlies, kan het ook zijn dat het gehoorverlies pas later wordt opgemerkt. Bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of op school, wanneer horen steeds belangrijker wordt. Er zijn ook kinderen bij wie het gehoorverlies niet is aangeboren.
Gehoorproblemen bij kinderen kunnen grote gevolgen hebben voor hun taalontwikkeling, leervermogen en sociale interacties. Het is moelijker om gesprekken te volgen en te voeren. Zo kan de taalspraakontwikkeling vertraging oplopen en miscommunicatie ontstaan met de omgeving. Heel frustrerend voor het kind, want het snapt bijvoorbeeld niet wat het moet doen of wat er van hem of haar wordt verwacht. Deze miscommunicatie kan bijdragen aan gedragsproblemen. Hoewel blijvend gehoorverlies niet meer over gaat, kan revalidatie met bijvoorbeeld hoortoestellen of cochleaire implantaten wel de communicatie verbeteren. Vooral in een rustige omgeving is communicatie dan vaak (weer) goed mogelijk.