Overslaan en naar de inhoud gaan

De FENAC-structuur

Onze leden, de audiologische centra, vormen samen de FENAC. Zij bepalen samen het beleid en de richting van de FENAC, wat aandacht vraagt in de lobby, hoe de kwaliteit geborgd kan worden en wat we samen kunnen ontwikkelen.

Hero afbeelding homepage

Voor professionals, managers en bestuurders

Naast de facilitaire functies zijn binnen de audiologische centra grofweg drie belangrijke groepen te onderscheiden: de professionals, de managers/directeuren van de audiologische centra en de bestuurders van de moederorganisatie. Elke groep heeft een belangrijke plek in de vereniging en wordt ondersteund en gefaciliteerd door het verenigingsbureau. Zo heeft de vereniging interdisciplinaire kennisgroepen, adviesgroepen, een FENAC-managementteam, een FENAC-bestuur en het FENAC-verenigingsbureau.

Zaal met mensen en presentatie op een scherm tijdens een ledenbijeenkomst

Interdisciplinaire kennisgroepen - de professionals

In de structuur van de vereniging vormen de professionals de basis. Er zijn vier interdisciplinaire kennisgroepen waar professionals van de verschillende disciplines in het AC samenwerken. Ze delen kennis, leren van elkaar, signaleren knelpunten en geven adviezen aan het FENAC-managementteam. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het ontwikkelen van producten, het oplossen van knelpunten, of het onder de aandacht brengen en ophalen van kennis, landelijk of binnen de vereniging.

Binnen de FENAC zijn er vier interdisciplinaire kennisgroepen (IKG):

  • IKG-gehoor volwassenen
  • IKG-gehoor kinderen
  • IKG-taalspraak
  • IKG-tinnitus 

Daarnaast is er een kennisgroep beleid en kwaliteit, waar beleidsmedewerkers van de verschillende AC’s de ruimte hebben om samen uit te wisselen, te ontwikkelen en te signaleren. Deze groep houdt zich onder andere bezig met het gezamenlijk meten en borgen van kwaliteit, cliëntervaringen, benchmarken, sturings- en financieringsvraagstukken en implementatie van wet- en regelgeving.

De leden van de kennis- en adviesgroepen

Adviesgroepen met een specifieke opdracht

Naast de interdisciplinaire kennisgroepen heeft de FENAC adviesgroepen. Deze groepen hebben een specifieke opdracht vanuit het MT, die ze in een bepaalde periode moeten afronden. Daarna worden ze weer opgeheven. Op dit moment zijn er vier adviesgroepen actief:

  • Adviesgroep Kwaliteit, die zich bezighoudt met het updaten van het FENAC-keurmerk.
  • Adviesgroep Tinnitus, die werkt aan eenduidige voorlichting en (patiënten)informatie over tinnitus. Ze werken hierin samen met de patiëntenvereniging.
  • Adviesgroep PEM, die samen de vragenlijsten doorontwikkelen voor het meten van de patiëntervaringen bij het audiologische centra.
  • Adviesgroep Netwerkzorg, die zich in lijn met het Integraal Zorgakkoord richt op het delen en verder brengen van voorbeelden van netwerkzorg in de sector. 
Vergaderruimte

FENAC-managementteam

Het FENAC MT wordt gezien als het motorblok van de vereniging. Zij maken het meerjarenplan, beoordelen de adviezen van de interdisciplinaire kennisgroepen, werken aan een lobbystrategie en bepalen wat er moet gebeuren met nieuwe ontwikkelingen of vragen die binnenkomen. Elk MT-lid is trekker van of betrokken bij een aantal onderdelen van het meerjarenplan. 

De leden van het MT

FENAC-bestuur

Het FENAC-bestuur is eindverantwoordelijk voor alles wat binnen de vereniging gebeurt. Zij bepalen de strategische koers en nemen besluiten die voorbereid zijn door het MT. Verder is het bestuur verantwoordelijk voor de financiën en speelt het een belangrijke rol in de belangenbehartiging. Het bestuur legt verantwoording af aan de Algemene Ledenvergadering.  

De leden van het bestuur
Koffie computer

Verenigingsbureau

De verschillende gremia binnen de vereniging worden ondersteund door een klein verenigingsbureau. De helft van de medewerkers houdt zich bezig met Open AC, het elektronisch patiëntendossier, dat op maat is ontwikkeld voor de leden. 

Daarnaast zorgt de opleidingscoördinator voor het scholingsaanbod binnen de FENAC. Verder is een beleidsadviseur in dienst voor de ondersteuning van de interdisciplinaire kennisgroepen, adviesgroepen, de verbinding naar het MT en specifieke beleidsonderwerpen. De verenigingsmanager is verantwoordelijk voor de aansturing van het bureau, zorgt voor de verbinding tussen MT en bestuur, heeft een adviesrol en onderhoudt de netwerken. De managementassistent ondersteunt en faciliteert binnen het bureau. 

De leden van het verenigingsbureau