Overslaan en naar de inhoud gaan

Over FENAC

Wij zijn de vereniging voor audiologische centra (AC’s) in Nederland, waarvan alle AC’s lid zijn. Audiologie valt binnen de medisch specialistische zorg en het is geen grote sector. Door de krachten te bundelen, verhogen onze leden hun kwaliteit, werken ze efficiënter en besparen ze kosten.

Hero afbeelding homepage

Onze leden helpen mensen verder

De audiologische centra vinden het belangrijk om mensen verder te helpen. Voor hun cliënten is het niet vanzelfsprekend om goed te horen, te spreken of taal te begrijpen. De AC’s helpen cliënten om hun levenskwaliteit te verbeteren, door middel van diagnostiek, preventie en zorg. Hiervoor werken professionals uit verschillende disciplines intensief met elkaar samen.

 

Zaal met mensen en presentatie op een scherm tijdens een ledenbijeenkomst

Hoe helpen wij onze leden?

De FENAC ondersteunt de audiologische centra al sinds december 1974 bij hun belangrijke taak. Dat doen we door:

  • de belangen van de AC’s te behartigen;
  • netwerken te faciliteren en te creëren;
  • kennis te verzamelen en te delen;
  • de kwaliteit te borgen.

Bij al deze taken staan de thema’s centraal die belangrijk zijn voor onze leden: kwaliteit, preventie, integrale hoorzorg, zorgvernieuwing en -innovatie.

Lees meer over onze kernactiviteiten

Wat doen we wel en niet?

De FENAC zet zich landelijk in voor de thema’s die belangrijk zijn voor onze leden. We houden ons bijvoorbeeld bezig met financiën, wetten en protocollen; om goed te functioneren moeten deze randvoorwaarden voor de AC’s helder en goed georganiseerd zijn. Daarnaast focussen we op kwaliteit, innovaties in het vakgebied en samenwerking in de keten. 

We hebben ook een scholingsaanbod op maat ontwikkeld. Hierdoor kunnen al onze leden en hun medewerkers bijblijven in hun vakgebied, en nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Voor de patiëntengegevens bieden we het Open AC aan: een elektronisch patiëntendossier, speciaal voor audiologische centra. 

De FENAC is geen werkgeversvereniging en sluit geen cao af voor haar leden. Vanuit de FENAC worden ook geen richtlijnen ontwikkeld, dit hoort thuis bij beroepsorganisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Klinisch Fysici (NVKF). 

Mensen in een kring praten tijdens een bijeenkomst over een onderwerp

De structuur van de FENAC

Onze leden vormen samen de FENAC en zij bepalen dus ook het beleid en de richting. Vragen die via onze leden op tafel komen, zijn bijvoorbeeld: Wat vraagt aandacht in de lobby? Hoe wordt de kwaliteit geborgd? Welke kennis, vaardigheden en producten kunnen we gezamenlijk ontwikkelen?

Binnen de audiologische centra zijn drie belangrijke groepen te onderscheiden: professionals, managers/directeuren van audiologische centra, en bestuurders van de moederorganisatie. 

Elke groep heeft een belangrijke plek in de vereniging en wordt ondersteund en gefaciliteerd door het verenigingsbureau. Zo kent de vereniging interdisciplinaire kennisgroepen, adviesgroepen, een FENAC-managementteam, een FENAC-bestuur en het FENAC-verenigingsbureau. 

 

Lees meer over de FENAC-structuur

FENAC werkt samen met: