Overslaan en naar de inhoud gaan
Cursus

Eendaagse cursus Aangeboren gehoorverlies en de invloed op taalvaardigheid - 24 november 2025

Gehoor kind
uitleg gehoorimplantaat kind

Als een kind wordt geboren met gehoorverlies, is dit van invloed op verschillende aspecten van de ontwikkeling. In deze cursus voor logopedisten en klinisch linguïsten van audiologische centra richten we ons op de gevolgen van gehoorverlies voor de communicatieve ontwikkeling. De cursus reikt ook praktische handvatten aan voor het vormgeven van de diagnostiek en de advisering van de ouders.

Deze cursus is nieuw ontwikkeld en wordt gegeven door Dr. Elke Huysmans, klinisch linguïst en master in de audiologie. Zij werkt voor het Audiologisch Centrum van Amsterdam UMC en is betrokken bij de master Kind Taal en Gehoor van LHCA (Language and Hearing Center Amsterdam). In 2017 promoveerde ze op een onderzoek naar de lange termijneffecten van aangeboren gehoorverlies op taalvaardigheid. De inzichten uit dit werk worden vertaald naar de klinische praktijk van de kinderaudiologie in de audiologische centra van Amsterdam UMC en in Hilversum.

Leerdoel

je hebt kennis over de gevolgen van gehoorverlies voor de communicatieve ontwikkeling en praktische handvatten voor het vormgeven van de diagnostiek en voor het adviseren van ouders.

Inhoud

  • Hoe beïnvloedt gehoorverlies het verstaan van spraak?
  • Wat betekent gehoorverlies voor de toegang tot taal?
  • Hoe beïnvloedt slechthorendheid de verwerving van gesproken taal m.b.t. fonologie, woordenschat, semantiek, grammatica en pragmatiek?
  • Welke taalaspecten zijn extra kwetsbaar als een kind gesproken taal leert met een gehoorverlies? En welke effecten kunnen blijvend zijn?
  • Hoe brengen we de taalontwikkeling van kinderen met gehoorverlies in kaart? Welke instrumenten zijn gevoelig genoeg om de specifieke gevolgen van slechthorendheid te identificeren?
  • Waar leg je de accenten in de begeleiding van kinderen met gehoorverlies en hun ouders? En welke aspecten breng je onder de aandacht van bij het kind betrokken professionals in het zorgnetwerk, bv. logopedisten in de eerste lijn en in het speciaal onderwijs?

Voorbereiding

Omdat enige voorkennis van het onderwerp wenselijk is, krijg je voor start van de cursus literatuur om te lezen.

Toets en certificaat

Er vindt geen eindtoets plaats. Na afloop van de cursus ontvangt je digitaal een bewijs van deelname, waarop de geaccrediteerde punten vermeld staan. 

Studiebelasting en accreditatie

De studiebelasting bedraagt totaal 11 uur (waarvan 7 uur bijeenkomst, 4 uur voorbereidingstijd). De voorbereiding bestaat uit het lezen van literatuur. Accreditatie wordt aangevraagd.

Kosten

De kosten bedragen (inclusief koffie/thee en lunch):

€ 250, voor deelnemers die werken bij een AC dat lid is van de FENAC.

€ 270, voor overige deelnemers.

Informatie en aanmelding

Je aanmelding moet uiterlijk op 27 oktober 2025 ontvangen zijn bij FENAC. Je kunt je aanmelding via ons  aanmeldformulier. 

Gegevens

Startdatum

24 november

Tijd

09:30 - 17:00

Maximaal aantal deelnemers

16

Locatie

FENAC
Burgemeester Verderlaan 15 F
3544 AD Utrecht
Nederland

Organisator

Dr. Elke Huysmans, klinisch linguïst en master in de audiologie. Zij werkt voor het Audiologisch Centrum van Amsterdam UMC.